Wat
Restauratie vlag en vaandel van de 15e eeuwse broederschap
Waar
’s-Hertogenbosch
Doel
Bevordering van de devotie van het Heilig Sacrament.
De Aloude Broederschap van het Hoog Heilig Sacrament in ‘s-Hertogenbosch werd opgericht in 1480 en houdt zich bezig met de verering van het Heilig Sacrament. De broederschap ondersteun onder andere maandelijkse missen in de st Jan en organiseert jaarlijks de aanbidding op Witte Donderdag en een processie op Sacramentsdag.
De broederschap maakt gebruik van historische objecten zoals een vaandel (circa 1840) en een vlag (circa 1920), die actief worden gebruikt in liturgische vieringen en processies.
Via het Project “Met vlag en vaandel” heeft de broederschap geinvesteerd in:
Restauratie van het vaandel
Restauratie van de vlag
Aanschaf van een vlaggenstok en draagriem
Restauratie en aanschaf van kandelaber
De doelstelling was om de objecten zo laten restaureren dat deze weer gebruikt kunnen worden voor de vieringen.
In de Late Middeleeuwen nam de verering van het Heilig Sacrament als herinnering aan het kruisoffer van Christus vooral in de Zuidelijke Nederlanden een hoge vlucht. In 1480 werd in de Sint-Jan van ‘s Hertogenbosch een broederschap opgericht ‘tot eer van het allerheiligste en eerbiedwaardige Sacrament’. Dit Aloude Broederschap van het Hoog Heilig Sacrament bestaat nog altijd. Haar statuten en doelstellingen zijn nog dezelfde als die van ruim vijf eeuwen geleden. Zij heeft als doel de verering van het Heilig Sacrament te bevorderen. De broederschap bestaat uit broederheren en gewone leden. Het bestuur van de broederschap wordt gevormd door maximaal veertien broederheren, bijgestaan door de geestelijk directeur. De broederschap bevordert de verering van het Heilig Sacrament door iedere derde zondag van de maand een broederschapsmis te houden in de Sint-Jan van ‘s-Hertogenbosch. Daarbij vervullen de broederheren een bijzondere functie door tijdens het Eucharistisch gebed een corona rond het altaar te vormen. Daarnaast is de broederschap nauw betrokken bij de viering van Witte Donderdag. Aansluitend aan de eucharistieviering op Witte Donderdag gaat zij voor in de aanbidding van het Allerheiligste in de Sacramentskapel van de Sint-Jan. Bovendien wordt jaarlijks op Sacramentszondag in het centrum van ’s-Hertogenbosch een Sacramentsprocessie gehouden en is de broederschap betrokken bij de jaarlijkse Eerste Heilige Communie in de Sint-Jan. Tenslotte ijvert de broederschap voor deelname aan evenementen zoals onder andere de jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam, de Maria Bidtocht in ’s-Hertogenbosch en de Sint-Jansprocessie in Laren.
Levend Erfgoed De broederschap is trots op haar rijke geschiedenis en hecht bij haar activiteiten veel waarde aan de eeuwenoude liturgische handelingen. Bij de uitoefening van haar taken maakt de broederschap gebruik van verschillende objecten van levend erfgoed. Deze liggen niet opgeslagen in een archief maar worden actief gebruikt. Zo zijn de broederheren tijdens ieder liturgisch optreden gekleed in jacquet met zwart vest en witte handschoenen. Over de kraag van hun kleding dragen zij een medaille van de broederschap aan een rood lint met gouden bies. Bij het Eucharistisch gebed staan de broederheren met kandelabers met brandende kaarsen in coronavorm rondom het altaar.
Tijdens processies wordt de herkenbaarheid van de broederschap uitgedragen door een vaandel uit circa 1840 dat gedragen wordt door een der broederheren. Daarnaast is de broederschap in het bezit van een vlag uit circa 1920.